петък, 13 януари 2012 г.

Историята на квилинга

Квилингът (от англ. Quilling или Paper Filigree) или хартиеният филигран е декоративна техника, при която от хартиени ленти, навити, прегънати и слепени се получават стилизирани цветя, листа и други орнаменти. Името произлиза от думата "Quill" - паче перо, което се е използвало за навиване на хартията. Точното датиране на възникването и е невъзможно, но се предполага, че се е появила сравнително скоро след появата и масовото разпространение на хартията в Китай през 105 г. от н .е.  Съществуват предположения, че тя се е практикувала още в Древен Египет.
Приема се, че в Европа квилингът възниква в епохата на Ренесанса. Произведения с високо качество се създават от италиански и френски монахини през XV-XVI век. С помощта на разцепено паче перо те навивали хартиени ивици с позлатени или посребрени краища и изработвали брошки и медальони за украса на библии, реликварии и религиозни изображения. Дори погледнати отблизо, те създавали впечатление, че са направени от метал. За съжаление оцелелите шедьоври от средновековието са малко.
През XVII-XVIII век техниката излиза от рамките на религиозните среди и намира приложение в декорацията на различни предмети от бита. Квилингът придобива голяма популярност в Европа, а емигранти оттам я пренасят в Америка.
От изкуство през Ренесанса хартиеният филигран се превръща в забавно занимание на благородни дами от епохата на Мария Стюарт и периода на Регентството в Англия. Писателката Джейн Остин го споменава в романа си "Разум и чувства", а също и сестрите Бронте в книгите си. С тази техника се изработват украси за дамски чанти, кутии, рамки, дори мебели. В края на Викторианската епоха в Англия квилингът губи своята популярност. Принцеса Елизабет също е била сериозно увлечена от техниката, много от нейните творения могат да бъдат видени в най-големия в света музей за декоративно приложни изкуства "Виктория и Албърт" в Лондон.
Едва през миналия век квилингът изилиза от рамките на забавното хоби и се превръща отново в истинско изкуство, което може да бъде видяно в много галерии в Европа, както и по целия свят. Много съвременни художници оценяват богатите възможности на хартиения филигран и го използват в творбите си наравно с други изобразителни техники, като създават произведения на изкуството с висока стойност.
С помощта на квилинг може да се постигне почти всякакво стилизирано изображение, както върху основа от картон, така и триизмерна фигура, могат да се украсяват предмети от бита - от мебели до картички и бижута.

Няма коментари:

Публикуване на коментар